Elindítottuk határon túli programjainkat!

 

Alapítványunk célkitűzése szerint különös figyelemmel van arra, hogy határon kívüli élő nemzettársaink azonos lehetőségekhez jussanak, mint a Magyarország területén élő magyarok. Nincs ez másként a közlekedésbiztonsági programok területén sem. 

Játszva tanítunk a közlekedésbiztonságról - magyaroknak magyarul!

Első határon túli projektként 2023 szeptemberében a felvidéki Martos községben finanszíroztuk a MartFeszt kétnapos családi fesztivál keretében a közlekedésbiztonsági élménypark megrendezését. A park üzemeltetője a Hungarian Police Rallye Team volt. A helyszín a település közvetlen ölelésében lévő terület volt rendezvénysátrakkal, színpadokkal és egyéb kikapcsolódási pontokkal. A területen lévő műfüves focipályát használhattuk, amely mérete és kialakítása révén a programunk kiváló helyszíne volt.

Programelemeink voltak:

-          Óriás társasjáték

-          BlazePod

-          Közlekedési színező

-          Interaktív Kahut játék

-          Közlekedési minicity

Büszkén mondhatjuk, hogy a martosi családi fesztivál legnépszerűbb rendezvénye volt az élményparkunk: már nyitás előtt hosszú sorok kígyóztak a kapuk előtt. A képek tanúsága szerint a gyerekek és fiatalok örömmel vettek részt a programokban.

Óriástársasjáték: szőnyegen kialakított közlekedési játék, amelyen a gyerekek maguk haladnak előre, óriási dobókockát dobva, közlekedési kérdésekre válaszolva.

BlazePod: reflex fejlesztő eszköz, amely egymás ellen játszó gyermekek – felnőttek periférikus látását és reflexeit teszi próbára.

Közlekedési színező: különböző közlekedési helyzeteket szimbolizáló ábrák színezése közben a szituációk értékelése, következtetések levonása.

Interaktív Kahut játék: A közlekedési feladatokkal és a MartFeszt-re kidolgozott kérdésekkel kialakított interaktív játék, amely során minden játékos a saját mobiltelefonjával vesz részt!

Közlekedési minicity: bójákból kialakított két irányú közlekedésű úthálózat közúti jelzőtáblákkal, kijelöltgyalogátkelő hellyel, amely jelzőlámpával volt biztosítva, vasúti átjáróval.

Utóbbi két programelem folyamatos jelleggel üzemelt, melyeken mind felnőttek, mind gyermekek részt vettek. A további három program szituációnak megfelelően aktivizálódott. Figyeltünk arra, hogy minden hozzánk látogató, minden programponton részt tudjon venni.

 

A résztvevők számára apró ajándékokat adtunk, amelyek jellemzően fényvisszaverő, fluoreszkáló tárgyak és eszközök voltak. Ezek megfelelően helyezése, viselése, felragasztása közlekedésbiztonsági célokat is szolgálhat.  

Instruktoraink a napi fesztivál kezdettől, sötétedésig végezték feladataikat.